Składniki:
- 1 i ½ szklanki
cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
pszennej
- 2 małe łyżeczki
proszku do pieczenia
- 100ml oleju
- 100ml wody
- kakao
- cukier wanilinowy lub olejek aromatyczny
W
naczyniu mieszamy: 1 ½ szklanki cukru + 4
jajka, w osobnym naczyniu mieszamy 2 szklanki
mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia. Do szklanki wlewamy 100ml oleju oraz 100ml wody. Cukier z jajkami
miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
W tym czasie nagrzewa
nam się piekarnik do temp. ok. 180-200⁰.
Następnie dodajemy
kilka łyżek mąki i wlewamy małą ilość oleju z wodą. Miksujemy. Znowu dosypujemy
mąkę i wlewamy olej z wodą, miksujemy.
Robimy tak, aż cała mąka i olej z wodą będę wymieszane z masą. Połowę
masy przelewamy do drugiego naczynia i dodajemy 3 pełne łyżeczki kakao.
Mieszamy. Do masy bez kakao dodajemy cukier wanilinowy lub małą ilość olejku,
np. migdałowego. Mieszamy.
Formę do babki
smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Masę z dwóch naczyń
wlewamy naprzemiennie do formy. Piec w temp. ok. 200⁰ przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz