sobota, 25 listopada 2017

Szybka i prosta babka mojej mamy:)

Składniki:
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oleju
  • 100ml wody
  • kakao
  • cukier wanilinowy lub olejek aromatyczny



W naczyniu mieszamy: 1 ½ szklanki cukru + 4 jajka, w osobnym naczyniu mieszamy 2 szklanki
mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Do szklanki wlewamy 100ml oleju oraz 100ml wody. Cukier z jajkami miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
W tym czasie nagrzewa nam się piekarnik do temp. ok. 180-200⁰.
Następnie dodajemy kilka łyżek mąki i wlewamy małą ilość oleju z wodą. Miksujemy. Znowu dosypujemy mąkę i wlewamy olej z wodą, miksujemy.  Robimy tak, aż cała mąka i olej z wodą będę wymieszane z masą. Połowę masy przelewamy do drugiego naczynia i dodajemy 3 pełne łyżeczki kakao. Mieszamy. Do masy bez kakao dodajemy cukier wanilinowy lub małą ilość olejku, np. migdałowego. Mieszamy.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. 
Masę z dwóch naczyń wlewamy naprzemiennie do formy. Piec w temp. ok. 200⁰ przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz